Zakończyła się podróż powrotna załogi misji Axiom-4. Dziś, 15 lipca, w Pacyfiku wylądowała kapsuła, w której przebywał Sławosz Uznański-Wiśniewski – astronauta, który jako pierwszy Polak w historii odwiedził Międzynarodową Stację Kosmiczną. Wraz z nim na ISS poleciały ... drożdże, zmodyfikowane w wyniku dodania genu niesporczaka, przygotowane przez naukowców z Wydziału Biologii UAM w ramach eksperymentu Yeast TardigradeGene.
Eksperyment Yeast TardigradeGene realizowany jest przez konsorcjum trzech uczelni: Uniwersytet Szczeciński (koordynator projektu), Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Śląski w Katowicach. To jeden z 13 eksperymentów pierwszej polskiej misji naukowo-technologicznej na orbitalne laboratorium – Ignis.
Celem eksperymentu jest zbadanie przeżywalności w warunkach kosmicznych drożdży zmodyfikowanych genetycznie w wyniku włączenia w ich genom genu niesporczaka. Gen ten jest odpowiedzialny za syntezę białka mitochondrialnego nazywanego AOX i wiązanego z odpornością niesporczaków na ekstremalne warunki środowiskowe. Otrzymane wyniki będą istotne dla określenia możliwości użycia tak zmodyfikowanych drożdży jako biofabryk na Marsie czy Księżycu, czy też w trakcie podróży kosmicznych.
Astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski sprawował pieczę nad eksperymentem Yeast TardigradeGene podczas całej misji. To on umieścił payload zawierający hodowlę drożdży w module Columbus (na zdjęciu widzimy go podczas operacji przeniesienia payloadu).
Kolejnym etapem projektu będzie przeprowadzenie szczegółowych badań, a za ok. dwa lata publikacja ich wyników. Pod uwagę będzie brane wiele zmiennych, w tym żywotność i stan energetyczny komórek wynikający z funkcjonowania mitochondriów. Analogiczne badania zostaną przeprowadzone dla komórek hodowanych w warunkach ziemskich.
Zob. też